A sebességváltó terheléseloszlása

- 2021-10-23-

A terhelés átadásakor a fogaskereke asebességváltó reduktor doboztermikus deformációt fog előidézni, ami a nagy sebességű gördülés és a fogfelületek közötti csúszás során keletkező súrlódási hőnek köszönhető. Emellett a fogaskerék nagy sebességű forgása, a súrlódási robbanás és a csapágysúrlódás is hőt termel. E hő egyikét a hűtőolaj-keringés veszi el, és az olaj-gáz téren keresztül kifelé sugározza. A hőegyensúly után a maradék hő a hajtóműben marad. Emelje meg a hajtómű hőmérsékletét és deformálja el. A nagy sebességű és széles spirális fogaskerekes reduktoroknál a magas hőmérséklet és a fogaskerék mentén történő egyenetlen eloszlás miatt az egyenetlen hőtágulás spirál eltérést okoz. Ezért még akkor is, ha a fogfelület érintkezése egyenletes az összeszerelés során, a terhelés eloszlása ​​a fogszélesség mentén működés közben továbbra is egyenetlen lesz.

A hajtómű hőmérsékleti mezőjének egyes kísérletei szerint ahomlokkerekes reduktor, általában magasabb a fogszélesség közepén, míg a fog mindkét végén viszonylag alacsonyabb a hőmérséklet a jobb hőelvezetési viszonyok miatt. A spirális fogaskerekes reduktor legmagasabb hőmérsékletű része el van tolva. Ezt a jelenséget a kenőolaj axiális áramlása okozza a háló egyik végétől a másik végéig, és a legmagasabb hőmérsékletet a hálóvég felőli 1/6-os fogszélességnél a forró olaj okozza.

A terheléseloszlást befolyásoló további tényezők közé tartozik a fogaskerék csavarvonalszögének hibája, a hajtómű és a váz deformációja, a csapágyhézag tengelyirányú eltolása a terhelés irányából és a nagy sebességű forgási centrifugális erő által okozott sugárirányú elmozdulás. fogaskerék test.